Kapcsolat

TAMONKA
KÖNYVELŐIRODA KFT
6451 Tataháza
József A. u. 33.

Tel: +36-70/6366-277

Nyitvatartás:
Hétfő-péntek:
8.00-12.00 13.00-16.00

Szombat-Vasárnap:
zárva

Idézetek

"Ahogy másokban megpróbáljuk felfedezni a legjobbat, akkor valahogy magunkból is a legjobbat hozzuk ki." William Arthur Ward

"Egyikünk sem jut ki innen élve, így kérlek, többé ne kezeld magad elkésett gondolatként. Edd a finom ételt. Sétálj a napsütésben. Ugorj az óceánba. Mondd ki azt az igazságot, amit rejtett kincsként őrzöl a szívedben. Légy bolondos. Légy kedves. Légy furcsa..Semmi másra nincs idő." /Richard Gere/

Hogyan kell számlázni a fordított adózás alá tartozó terményeket július 1-től?

2012.06.18.

Az ÁFA törvény módosítása szerint 2012.07.01-től minden olyan, a 6/A. számú mellékletben felsorolt termék értékesítése esetében, amelynek az ÁFA törvény szerinti teljesítési dátuma 06.30-a utáni időpontra esik, fordított adózás szabályait kell alkalmazni.

Első lépésként el kell dönteni, hogy a termékértékesítés fordítottan adózik-e?

Amennyiben az eladó általános szabályok szerint adózó ÁFA adóalany, vagy EVA alany, akkor a vevőt nyilatkoztatnia kell, hogy általános szabályok szerint adózó áfa adóalany, vagy kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végző adóalany, vagy eva adóalany.

A korábbi fordított adózáshoz használt, a Dokumentumok között található nyilatkozat erre itt is megfelelő.

Ha a felek ÁFA kódja 2 vagy nagyobb, akkor fordított adózást kell alkalmazni.

Fontos, hogy a vevő adószámát a számlán fel kell tüntetni!

Mivel az ÁFA fizetésére fordított adózás esetén a vevő a kötelezett, ezért az eladó ÁFA feltüntetése/felszámítása nélkül állítja ki a számlát, emiatt fel kell tüntetnie az alábbi megjegyzést:

"az adót a vevő fizeti az ÁFA tv. 142.§(1)bek. i) pont alapján"

vissza