Kapcsolat

TAMONKA
KÖNYVELŐIRODA KFT
6451 Tataháza
József A. u. 33.

Tel: +36-70/6366-277

Nyitvatartás:
Hétfő-péntek:
8.00-12.00 12.30-15.30



Idézetek

Színezd újra, színezd újra! Az életet, ha megfakulna,

S az égbolt beborulna, Ne menekülj, csak színezd újra! Magna Cum Laude

Szakképzési hozzájárulás csökkentése tanuló gyakorlati képzésével

2012.08.28.

A szakképzési hozzájárulás teljesíthető a szakképző iskola és a hozzájárulásra kötelezett között létrejött együttműködési
megállapodás alapján vagy szakképző iskola tanulója és a hozzájárulásra kötelezett között létrejött tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével.

Hogyan tudjuk ezt a fizetendő kötelezettséggel szemben év közben figyelembe venni?

Figyelem! Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

Az a hozzájárulásra kötelezett, aki a szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, éves és havi bruttó kötelezettségét a következő csökkentő tétel összegével csökkentheti:
a gyakorlati képzési normatíva összege egy napra az alapnormatíva (440.000 Ft) összegének 130-cal történı elosztása (440.000/130≈3385 Ft), a csökkentő tétel éves összege tanulónként a gyakorlati képzési  normatíva napi (3385 Ft) összege és a tárgyévben teljesített gyakorlati képzési napok számának szorzata, havi összege pedig  a tárgyév 1-11. hónapjára vonatkozóan tanulónként a gyakorlati képzési normatíva napi összege (3385 Ft) és a tárgyhónapban teljesített gyakorlati képzési napok számának szorzata.

Az a vállalkozó, aki a szakképző iskola tanulójával kötött  tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, éves bruttó kötelezettségét a következő csökkentő tétel összegével csökkentheti:
a csökkentő tétel éves összegét a tárgyévre vonatkozóan tanulónként az alapnormatíva összege és az 1. számú függelékben, a  tanulószerződésben megnevezett szakképesítéshez tartozó szakmacsoport súlyszorzó szorzata alapján.

Aki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, és a csökkentő tétel összege meghaladja a bruttó kötelezettsége mértékét, az azt  meghaladó részt (az előleg és az éves elszámolás során is) visszaigényelheti.

Ez az összeg az adófolyószámlán marad, mivel a 12-es nyomtatvány nem tartalmaz 170-es lapot, így annak sorsáról, kiutalásáról illetve átvezetéséről a 17-es számú nyomtatványon rendelkezhetünk.

vissza