Kapcsolat

TAMONKA
KÖNYVELŐIRODA KFT
6451 Tataháza
József A. u. 33.

Tel: +36-70/6366-277

Nyitvatartás:
Hétfő-péntek:
8.00-12.00 12.30-15.30



Idézetek

A halogatás ostobaság. Holnap ugyanúgy döntened kell, miért ne tennéd meg már ma? Azt hiszed, holnap bölcsebb leszel? Holnap csak öregebb leszel... (Osho)

Nem baj, hogy lassan haladunk, mert nem biztos, hogy jó irányba megyünk ...

Szakképzési hozzájárulás csökkentése tanuló gyakorlati képzésével

2012.08.28.

A szakképzési hozzájárulás teljesíthető a szakképző iskola és a hozzájárulásra kötelezett között létrejött együttműködési
megállapodás alapján vagy szakképző iskola tanulója és a hozzájárulásra kötelezett között létrejött tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével.

Hogyan tudjuk ezt a fizetendő kötelezettséggel szemben év közben figyelembe venni?

Figyelem! Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

Az a hozzájárulásra kötelezett, aki a szakképző iskolával kötött együttműködési megállapodás alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, éves és havi bruttó kötelezettségét a következő csökkentő tétel összegével csökkentheti:
a gyakorlati képzési normatíva összege egy napra az alapnormatíva (440.000 Ft) összegének 130-cal történı elosztása (440.000/130≈3385 Ft), a csökkentő tétel éves összege tanulónként a gyakorlati képzési  normatíva napi (3385 Ft) összege és a tárgyévben teljesített gyakorlati képzési napok számának szorzata, havi összege pedig  a tárgyév 1-11. hónapjára vonatkozóan tanulónként a gyakorlati képzési normatíva napi összege (3385 Ft) és a tárgyhónapban teljesített gyakorlati képzési napok számának szorzata.

Az a vállalkozó, aki a szakképző iskola tanulójával kötött  tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével tesz eleget hozzájárulási kötelezettségének, éves bruttó kötelezettségét a következő csökkentő tétel összegével csökkentheti:
a csökkentő tétel éves összegét a tárgyévre vonatkozóan tanulónként az alapnormatíva összege és az 1. számú függelékben, a  tanulószerződésben megnevezett szakképesítéshez tartozó szakmacsoport súlyszorzó szorzata alapján.

Aki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés szervezésével teljesíti, és a csökkentő tétel összege meghaladja a bruttó kötelezettsége mértékét, az azt  meghaladó részt (az előleg és az éves elszámolás során is) visszaigényelheti.

Ez az összeg az adófolyószámlán marad, mivel a 12-es nyomtatvány nem tartalmaz 170-es lapot, így annak sorsáról, kiutalásáról illetve átvezetéséről a 17-es számú nyomtatványon rendelkezhetünk.

vissza