Kapcsolat

TAMONKA
KÖNYVELŐIRODA KFT
6451 Tataháza
József A. u. 33.

Tel: +36-70/6366-277

Nyitvatartás:
Hétfő-péntek:
8.00-12.00 12.30-15.30



Idézetek

"Érdemes türelmesen végighallgatnunk egymást. Hiszen amit mi akarunk mondani, azt már úgyis tudjuk. Amit a másik ember mondana, azt viszont még nem." Vámos Miklós

"A kérdés, ami minduntalan elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más?" (Albert Einstein)

Tagi kölcsön átlagszámítása a TAO tv. 6.§.(9) alkalmazásához (kalkulátor)

2014.03.21.

2013-as évtől a nyereség-minimum számításánál a társasági adóban új bevétel növelő tényezőt kell figyelembe venni.

Figyelem! Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

A 6.§.(9) szerint

A jövedelem-(nyereség-)minimum meghatározásakor az összes bevételt növeli

....

c) a magánszemély taggal szemben fennálló kötelezettség napi átlagos állományának (ide nem értve az áruszállításból és a szolgáltatásból származó kötelezettséget, továbbá a megállapított, de ki nem fizetett osztalék kötelezettségként kimutatott összegét) az adóévet megelőző adóév utolsó napján a magánszemély taggal szemben fennálló kötelezettségét (ide nem értve az áruszállításból és a szolgáltatásból származó kötelezettséget, továbbá a megállapított, de ki nem fizetett osztalék kötelezettségként kimutatott összegét) meghaladó összegének az ötven százaléka.

Ehhez a számításhoz készítettem egy excel segédtáblát, ez a Dokumentumok között található.

A kiszámított átlag 50 %-a a bevételeket növeli, azaz a 2%-a lesz TA adóalap. Így például a kiszámított 459.863 Ft 50 %-os tagi kölcsön átlag változás csak 920 Ft társasági adó növekedést eredményezne, ha a vállalkozás a jövedelem-minimum szerinti adózást választja.

vissza