Kapcsolat

TAMONKA
KÖNYVELŐIRODA KFT
6451 Tataháza
József A. u. 33.

Tel: +36-70/6366-277

Nyitvatartás:
Hétfő-péntek:
8.00-12.00 12.30-15.30

Szombat-Vasárnap:
zárva

Idézetek

A halogatás ostobaság. Holnap ugyanúgy döntened kell, miért ne tennéd meg már ma? Azt hiszed, holnap bölcsebb leszel? Holnap csak öregebb leszel... (Osho)

Nem baj, hogy lassan haladunk, mert nem biztos, hogy jó irányba megyünk ...

Tagi kölcsön átlagszámítása a TAO tv. 6.§.(9) alkalmazásához (kalkulátor)

2014.03.21.

2013-as évtől a nyereség-minimum számításánál a társasági adóban új bevétel növelő tényezőt kell figyelembe venni.

Figyelem! Ez a tartalom már több mint egy éves. A benne közölt információk nem feltétlenül felelnek meg az éppen aktuális szabályozásnak.

A 6.§.(9) szerint

A jövedelem-(nyereség-)minimum meghatározásakor az összes bevételt növeli

....

c) a magánszemély taggal szemben fennálló kötelezettség napi átlagos állományának (ide nem értve az áruszállításból és a szolgáltatásból származó kötelezettséget, továbbá a megállapított, de ki nem fizetett osztalék kötelezettségként kimutatott összegét) az adóévet megelőző adóév utolsó napján a magánszemély taggal szemben fennálló kötelezettségét (ide nem értve az áruszállításból és a szolgáltatásból származó kötelezettséget, továbbá a megállapított, de ki nem fizetett osztalék kötelezettségként kimutatott összegét) meghaladó összegének az ötven százaléka.

Ehhez a számításhoz készítettem egy excel segédtáblát, ez a Dokumentumok között található.

A kiszámított átlag 50 %-a a bevételeket növeli, azaz a 2%-a lesz TA adóalap. Így például a kiszámított 459.863 Ft 50 %-os tagi kölcsön átlag változás csak 920 Ft társasági adó növekedést eredményezne, ha a vállalkozás a jövedelem-minimum szerinti adózást választja.

vissza